Wat doet Stress met je lichaam?

Je vraagt je vast af Wat doet Stress met je lichaam? Dit is per persoon verschillend. De één ervaart veel sneller het gevoel van stress dan andere. De één heeft het al als hij/zij in de file staat voor een belangrijke afspraak. De andere heeft het omdat de druk op het werk veel te hoog is. Wat doet Stress met je lichaam?

De werking van het lichaam als je stress ervaart

Als je een stressvolle situatie hebt zet je lichaam in het brein twee systemen aan het werk. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt direct voor een vecht of vlucht reactie en maakt ons lichaam direct klaar om in actie te komen.

Bloeddruk gaat omhoog, net als je hartslag. Meestal voel je dan direct ook je hart bozen op je borst. De pupillen in je ogen worden groter en het bloed stroomt weg uit je organen en wordt door je hersenen naar je spieren gestuurd.

Als je bloed ook wegloopt uit de maag gaat de spijsvertering ook op een ‘laag pitje’, dit kan een gevoel geven van vlinders in je buik. Ook begint je lichaam te zweten, dit doet je lichaam om na de actie je lichaam weer te kunnen afkoelen.

Je lichaam gaat vrij snel in deze stress modus, dat komt omdat het lichaam liever een aantal keer te vaak in de stress schiet dan een keer te weinig als het echt nodig was om direct in actie te komen.

Wat doet Stress met je lichaam

Het tweede stress systeem

Naast dit eerste systeem wordt er ook een tweede actief. Dit gebeurd na enkele minuten. Dit tweede systeem is de hypofyse. Dit is een klier die onder in je brein zit. De grootte van deze klier kan je ongeveer vergelijken met een erwt. Deze klier geeft je bijnieren de opdracht om cortisol aan te maken. Het laat de bloedsuikerspiegel stijgen en de stofwisseling een tandje bijzetten. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stressvolle situatie om te gaan.

Het tweede stress systeem

Zijn deze twee systemen nuttig?

Beide stresssystemen zijn bijzonder nuttig! Dit zorgt er voor dat we in noodsituaties snel kunnen handelen. Het nadeel is wel dat het lichaam dit vrij snel aanmaakt, ook op momenten dat het misschien helemaal niet nodig is.

Benieuwd waarom jij misschien gevoeliger bent voor stress? Bekijk dan Waarom ben ik gevoeliger voor stress?

Wat doet Stress met je lichaam?

Hierboven lees je Wat doet Stress met je lichaam. Waarschijnlijk voel je meerdere van deze kenmerken als je last hebt van stress. Nu weet je precies Wat doet Stress met je lichaam!

als je stress ervaart