Waarom ben ik gevoeliger voor stress?

De één is een stresskip en andere heeft totaal geen last van stress! Maar waarom ben ik gevoeliger voor stress dan andere? Je kunt de aanleg voor stress al oplopen in de baarmoeder! Dat is uit onderzoek met ratten en muizen al bewezen.

De stress van de moeder heeft dus al invloed op de afstelling van het stress systeem van het kind. Dit gebeurd vooral bij de laatste fase van de zwangerschap. De gestreste moeders hebben een hoger cortisolspiegel in hun rust.

Waarom ben ik gevoeliger voor stress?

Je moet het zo zien: Als de moeder stress ervaart komt dit ook bij het kind in de baarmoeder, de moeder is nu eigenlijk het kind al aan het voorbereiden op een hoge hoeveelheid stress als het ter wereld komt. Vandaar dat het kind als het eenmaal op de wereld is een hogere gevoeligheid voor stress kan hebben.

Stress beïnvloeding hersenontwikkeling

Waarom ben ik gevoeliger voor stress? Ook stres bij de moeder beïnvloed de ontwikkelingen van de hersenen van het kind. Het onderzoek van de dieren is ook doorgetrokken naar de mensen waarbij er onderzoek is gedaan naar moeders die last hebben van angsten als bijvoorbeeld het overleiden van hun partner, bang zijn om een gehandicapt kind te krijgen en bijvoorbeeld de aanslag op 11 september 2001 in Amerika. (Bron: Wikipedia)

De cijfers zijn niet zo overduidelijk als bij de dieren, maar er is zeker wel een patroon te vinden hierin.

Waarom ben ik gevoeliger voor stress

Is stress slecht voor zwangerschap?

Is stress slecht voor zwangerschap? En waarom stress niet goed tijdens zwangerschap? Het antwoord hierop is ja. De stress wordt namelijk ook doorgegeven aan de baby in de buik. Dat doet het lichaam om het kind alvast klaar te maken voor het gevaar wat binnenkort te wachten staat.

Vaak komt dit pas aan het einde van de zwangerschap, de beginjaren is het lichaam van de baby nog niet bezig met het klaarmaken voor de geboorte op het gebied van stress.

Bekijk ook Wat Stress inhoud, op onze Wat is Stress precies pagina!

Stress ontwikkelen op jonge leeftijd

Naast het ontwikkelen van stress in de buik van de moeder ontwikkel je je stress ook in je eerste jaren. Neem als voorbeeld de ratten, hier is uit onderzoek gebleken dat moederratten die hun kids de eerste jaren bij elkaar houden en netjes schoonlikt en verzorgd kinderen heeft die later minder stress ervaren. Deze stress vermindering (en veilig gevoel bij het kind) blijkt uit onderzoek voor altijd te duren.

Eerste vier jaar

De eerste vier jaar van een kind zijn belangrijk op het gebied van stress. Deze jaren vormen namelijk ook nog je stresshormoon.

Het is hierbij wel belangrijk om het kind niet weg te houden van stressvolle situaties maar ze er rustig aan te laten wennen. Het weghouden van stressvolle situaties levert op latere leeftijd ook problemen op. Dit is dus het antwoord op de vraag Waarom ben ik gevoeliger voor stress.